jeroen@jebawebdesign.nl +31 6 8316 8380

Website recyclen

Regelmatig krijg ik de vraag of het mogelijk is om een bestaande website te recyclen (lees: aan te passen / te moderniseren).

Onderstaand een uiteenzetting met verschillende voor en tegens over het “recyclen” van een website.

Nieuwe website vs. bestaande website recyclen

Vaak schrikken ondernemers over de prijzen die worden gevraagd voor het ontwikkelen van een nieuwe website. Met enige regelmaat krijgen wij ook een email waarin de simpele vraag wordt gesteld, “wat kost een nieuwe website?”. Dit is uiteraard afhankelijk van de wensen.

Stel u voor; de bestaande website is 5-10 jaar geleden gebouwd, heeft toen veel geld gekost (destijds waren websites duurder) en dus wordt er vaak gedacht dat er verder gebouwd kan worden op de bestaande situatie.

In veel situaties klopt dit, echter in veel gevallen ook niet.

De mogelijkheden zijn sterk afhankelijk van de situatie waarin de bestaande website verkeerd, in welke scripttaal (ASP, PHP, HTML) is de website gebouwd, welke versie van deze scripttaal (PHP 5.6 of 7.2/4) is actief op de huidige server, is er destijds gebruik gemaakt van een MySQL database, is de website gebouwd d.m.v. van een Framework zoals Zend(?), is er een CMS systeem voorzien zoals WordPress, moet de oude website online blijven tijdens het vernieuwen van de bestaande website of tijdens het ontwikkelen van een compleet nieuwe website? U ziet, dit roept veel vragen op… terug naar het begin.

In het beste geval zijn aanpassingen van een bestaande website vaak goedkoper dan de kostprijs van een nieuwe website. Vaak zijn kleine wijzigingen in de lay-out eenvoudig door te voeren d.m.v. CSS stylesheets. Echter wanneer er complexe aanpassingen nodig zijn is het vaak kost dit in de meeste gevallen veel tijd en is het interessant een vergelijk te maken tussen de kostprijs van een nieuwe website vs. recyclen van de bestaande situatie (het prijskaartje hiervan is zoals eerder aangegeven van vele factoren afhankelijk).

Bovenstaande uitleg geldt eveneens voor Webapplicaties. Vaak werken wij met Webapplicaties vanuit een bestaand CMS systeem en/of Framework (Laravel, WordPress) om de simpele reden dat veel basis-code reeds geïntrigeerd is. Dit scheelt ons programmeer tijd en wat resulteert in een lagere kostprijs voor de klant. De basis platforms passen we aan qua gebruiksgemak en de gewenste functies worden geprogrammeerd om de webapplicatie naar wens van de klant op te leveren. 

WordPress CMS

Een van de meest gebruikte CMS systemen (Content Management Systeem), oftewel content-beheersysteem, is WordPress

Heb je een oude website op basis van WordPress en wil je deze vernieuwen houdt dan rekening met enkele aandachtspunten.

Wij raden het recyclen van een WordPress website af wanneer:

  • de bestaande website niet geschikt is voor mobiel gebruik (lees: niet responsive)
  • de huidige functies van de website niet compatibel zijn met de huidige PHP of WordPress versies
  • het doel van de website wordt gewijzigd (bijv. van informatief omzetten naar webshop)

Wanneer bovenstaande situaties van toepassing zijn is het vaak voordeliger om direct met een nieuwe website te starten. Wij zoeken de mogelijkheden vooraf uit en bespreken duidelijk met u onze bevindingen zodat de keuze die u maakt steeds overeenkomt met uw verwachtingen en budget.

Top